ÚJ FAJTÁINKAT ISMERTÉK EL

Nyolc szántóföldi növényfaj 55 új fajtájának elismerő okiratát adta át a január végi AgromashExpon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (NÉBIH). A Gabonakutató is folyamatosan megújítja fajtaválasztékát, ez alkalommal a GK Petrus CLP napraforgó hibridünk, valamint a GK Arató és GK Bagó őszi búza fajtáink kapták meg a lehetőséget, hogy a köztermesztésben bizonyítsák erényeiket.

gkharmas.jpg
   A GK Petrus CLP hibridünk már meg is jelent az idei tavaszi vetőmag szezonunk kínálatában. Az új Clearfield® Plus hibrid a NÉBIH kísérletek tanúsága szerint mind olajtermésben, mind olajtartalomban kiválóan teljesít. A GK Petrus CLP azonkívül, hogy egy új gyomirtási technológia alkalmazását teszi lehetővé, éréscsoportjában a maga 120 napos tenyészidejével a legkorábban érő hibrid, ezzel felhasználási területe is széles, akár másodvetésben is sikeresen termeszthető.

okiratatadas.jpg

A növényfajták elismeréséről, a NÉBIH kísérleti eredményei alapján, egy magas szintű szakmai bizottság dönt, amelyről – immár harmadik éve – a nemesítők, fajtatulajdonosok, fajta képviselők ünnepélyes keretek között fajtaelismerő okiratot vehetnek át. Idén első alkalommal január 26-án 8 szántóföldi növényfaj 55 új fajtájának az okiratát adta át a NÉBIH 16 fajtatulajdonos, illetve cég képviselői részére az AgromashExpo-n, az AMC programja keretében.
   A NÉBIH évente átlagosan 18 szántóföldi növényfaj mintegy 300 fajtáját vizsgálja a saját kísérleti hálózatán belül. A vizsgálat során termeszthetőségi tulajdonságokat, termésmennyiséget és –minőséget, valamint növényegészségügyi szempontokat egyaránt figyelembe vesznek a szakemberek. A vizsgálat célja, hogy kiszűrjék azokat a fajtákat, amelyek nem felelnek meg a korszerű növénytermesztési követelményeknek, nem jelentenek genetikai előrelépést, illetve, kórtani tulajdonságaik, betegségekre való fogékonyságuk miatt, károsíthatják a környezetet. A fő cél, hogy a gazdák nagy termőképességű, jó termesztési tulajdonságú, gazdaságosan termeszthető fajtákhoz jussanak, így a fogyasztók asztalára egészséges és jó minőségű termékek, élelmiszerek kerüljenek.
Forrás: Nébih