Válasszunk okosan vetőmagot a tavaszi vetéshez is

Szántóföldi növénytermesztésnél az egyik legfontosabb döntést - a vetésforgó meghatározása után - a megfelelő vetőmag kiválasztásakor kell meghoznunk. Az időjárásnak, a változó klímaviszonyoknak kitett mezőgazdaságban okosan kell választanunk, hiszen a terméshozamunkat alapjaiban befolyásolja, hogy mit vetünk el. A Gabonakutató széles tavaszi fajtakínálatából ezúttal a kukorica és a napraforgó hibridekről kérdeztük Csigó György Tamást, a cég kereskedelmi igazgatóját.

-   A Gabonakutató tavaszi fajtakatalógusában kukoricából a FAO 220-tól egészen a FAO 490-ig lehet választani. Melyeket emelné ki ezek közül?

Csigó György Tamás: Kukoricából a legkeresettebb hibrideink közé tartozik A GK Bajnok és a GKT 288.

GK Bajnok, ahogy a nevéből is kiderül, kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező, korai érésű, (FAO 390) szemes kukoricánk. Szemtípusa lófogú, fuzáriummal szembeni ellenállósága jó. Március végétől május elejéig, 65-75 ezer tőszámmal ajánlott elvetni.

GKT 288 egy igen korai vetésű, (FAO 290), intenzív termesztést megháláló, kiváló termőképességű hibridünk, amely nagy zöldtömeget ad, ezért silózásra is alkalmas.

MADIVO (FAO 340) szintén magas termőpotenciállal rendelkező, intenzív helyeken nagy termésre képes, lófogú kukorica, amely kiváló vízleadással és jó beltartalmi tulajdonságokkal rendelkezik. A CORESCO (FAO 420-440) szemes kukorica kedvezőtlen természeti körülmények között is megállja a helyét. Korai vetésével biztosíthatjuk a legjobb terméshozamot. Kiváló agronómiai tulajdonságai közé sorolható, hogy dőlésre nem hajlamos, továbbá nem jellemző rá a tő-, és szár fuzárium sem. A zöld száron érése rugalmas betakarítási időt tesz lehetővé.

-   Azoknak a termelőknek, akik olajnapraforgót terveznek idén vetni, és fontos kérdés a gyomirtás is, milyen herbicid rezisztens hibrideket ajánlana?

Csigó György Tamás: A GK MILIA CL egy korai olajnapraforgónk, nagyon magas, 48-50% olajtartalommal rendelkezik. Száraz körülmények között is megállja a helyét. Alacsony magasságú, lecsüngő tányérállású, és ellenáll a peronoszpórának is. Kínálatunkban szerepelnek még linolsavas hibridek a Clearfield Plus (CLP) és a szulfonil-urea (SU) rezisztens kategóriából, valamint rendelkezünk magas olajsavas (HO) SU  napraforgóhibriddel is a portfóliónkban. Érési idejük középkorai, illetve középkései. Ezeknek a kiválasztásánál természetesen mindig figyelembe kell venni a helyi adottságokat, sajátosságokat és az igényeket. Területi képviselőink személyre szabott tanácsadással segítik a gazdákat, hogy a lehető legmagasabb hozamot tudják majd ősszel betakarítani.