Középpontban a tritikále

II. Országos Tritikále Nap Szarvason

A Szent István Egyetem szarvasi Tessedik Campusán június 3-án megrendezett II. Országos Tritikále Napon e növényfaj humán célú hasznosításának lehetőségei álltak a középpontban. A rendezvény az egyetem mellett a Gabonakutató Nonprofit Kft. (Szeged) és a Kruppa-Mag Kft. (Kisvárda), mint tritikále fajtatulajdonosok, a helyi Mezőmag Kft. - mint tritikále vetőmag termesztő, feldolgozó és értékesítő cég - szervezésében valósult meg. A Hungaro Durumrozs Kft. (Kisvárda), valamint a Szegedi Sütödék Kft. közreműködésével a helyszínen tritikáléból készült kenyérféléket, pékipari termékeket és süteményeket kóstolhattak a résztvevők. A rendezvény a Mezőmag Kft. szántóföldi tritikále fajtabemutatójával és az agrotechnikai kísérletek megtekintésével zárult.

 

img-5714.JPGA második alkalommal megrendezett szakmai találkozó fókuszában a tritikále termesztése, beltartalmi és minőségi paramétereinek bemutatása, valamint felhasználási lehetőségei álltak, különlegesen nagy figyelmet szentelve az egészséges emberi táplálkozásban betöltött szerepére és az ebben rejlő jövőbeni lehetőségekre. A közel 70 fős rendezvényen több pékség, agrárkutató intézet, vetőmag előállító cég és magángazdaság munkatársa jelent meg.

Az esemény levezető elnöke a SZIE Tessedik Campus megbízott dékánja, Dr. Futó Zoltán volt. A vendégek érkezésükkor különböző tritikále őrleményekből készült pékipari termékeket kóstolhattak, megismerkedve e gabonafaj lisztjeiből készített kenyerekkel, pogácsákkal, péksüteményekkel. Az ízletes péktermékeket többek között a Szegedi Sütödék Kft., a Gabonakutató Nonprofit Kft., valamint a Hungaro Durumrozs Kft. készítette és mutatta be az érdeklődőknek.

A rendezvény résztvevőit Dr. Futó Zoltán köszöntötte, majd átadta a szót Gazsó Jánosnak, a Mezőmag Kft. ügyvezetőjének, aki bemutatta a Szarvason működő Mezőmag Kft. tevékenységét. A Kft. több mint 1200 hektáron gazdálkodik és fő profilja a kalászos gabona fajok különböző fajtáinak vetőmag előállítása.

Dr. Bóna Lajos, a Gabonakutató Kft. ügyvezető igazgatója, tritikále nemesítője röviden beszélt a köztermesztésben lévő szegedi tritikále fajták termesztéséről.

img-5720.JPGÁcs Péterné dr. laborvezető, valamint Langó Bernadett PhD hallgató a szegedi tritikále fajták beltartalmi és minőségi paramétereiről adott tájékoztatást. Lisztminőségi és sütőipari vizsgálataiknak egész sorával bizonyították a tritikále-készítmények létjogosultságát egészséges táplálkozásunkban.

Ezt követően Dr. Kruppa József, a Kruppa-Mag Kft. ügyvezetője részletesen bemutatta a Hungaro tritikále (durumrozs) termesztésére és felhasználására vonatkozó tudnivalókat. Ehhez kapcsolódóan Tóthné Sík Ilona, a Hungaro Durumrozs Kft. minőségügyi vezetője a Hungaro durumrozs élelmiszerek, pékáruk táplálkozásban betöltött szerepét emelte ki.

A szakmai előadásokat követően a tritikálét, mint újfajta alapanyagot felhasználó malmok, pékségek, állattenyésztők osztották meg tapasztalataikat e növényfajjal kapcsolatos eddigi eredményeikről.

 

img-5824.JPGA Mezőmag Kft. szántóföldi fajtabemutató területén megtekinthették a résztvevők a különböző tritikále fajták vetőmag előállító tábláit, valamint az agrotechnikai kísérletek bemutató parcelláit.

A II. Országos Tritikále Nap megfelelő alkalom volt arra, hogy a hallgatóság a tavalyi rendezvény folytatásaként még behatóbban megismerkedhessen e fiatal növényfaj humán célú felhasználásával, az őrleményeiből, lisztjeiből készült ízletes pékipari termékekkel és a táplálkozásban betöltött fontos szerepével.