Látogatók a Wheat Initiative-től

A Wheat Initiative tíz tagú küldöttsége látogatta meg intézményünket az elmúlt napokban. A látogatók a Budapesten megrendezett Wheat Initiative ICC Meeting (Búza Kezdeményezés intézményi koordinációs bizottsága) találkozóján vettek részt. A két napos tanácskozás alatt Magyarországot dr. Somogyi Norbert, a NAIK főigazgató-helyettese, a bizottság tagja képviselte.

 

wi-2.JPGA bizottsági munka végeztével a kilenc országból származó képviselők nagy része részt vett a szegedi záró programban, amelyet a Gabonakutató Nonprofit Kft. szervezett. A látogatás alatt a vendégek előadásokat (Dr. Bóna Lajos, Dr. Cseuz László, Dr. Pauk János) hallgattak meg intézetünk tevékenységéről, az itt folyó világszínvonalú nemesítési munkáról, majd Langó Bernadett és Dr. Lantos Csaba vezetésével üvegházi és laboratóriumi bemutatókat tekinthettek meg.

A program délutáni, utolsó része a szeged-kecskési nemesítő telepen tett kirándulás volt, ahol a Wheat Initiative küldöttei megismerkedhettek a szegedi búzanemesítési program szárazságtűrési projektjének és szántóföldi növénynemesítésének eszközeivel és műszereivel.

Magyarország egyetlen kelet-közép-európai országként az idei évtől teljes jogú tagja e nemzetközi szervezetnek.

wi-1.JPG

 

A Wheat Initiative-ről röviden:

A G20-ak Mezőgazdasági Minisztériumainak jóváhagyását követően, 2011-ben megalakult a Wheat Initiative (nemzetközi búza együttműködés), amely a búzával kapcsolatos kutatások számára nemzetközi szinten kíván keretet biztosítani a stratégiai kutatások és a szervezeti prioritások megalapozásához a fejlett és a fejlődő országokban egyaránt. A Wheat Initiative célja az, hogy előmozdítsa a kutatók, a forrásokat biztosítók és a globális célkitűzéseket megalkotók között a kapcsolatteremtést, valamint hogy biztosítsa a hatékony és hosszú távú befektetéseket a búzával kapcsolatos kutatási és a fejlesztési célok megvalósulásához. Olyan tevékenységeket kezdeményez és támogat, melyek megkönnyítik a kapcsolattartást és növelik valamennyi résztvevő részére az információkhoz, forrásokhoz és technológiákhoz való hozzáférést.

A Wheat Initiative tevékenységének az eredményei a kiváló búzafajták létrehozásában és a jobb agrotechnikai gyakorlat elterjedésében mutatkoznak majd meg világszerte. Az új fajták és az agrotechnika együttes alkalmazása pedig lehetővé fogja tenni, hogy a mezőgazdasági termelők magasabb és stabil búzatermést érjenek el a legkülönbözőbb termesztési körülmények között.