Megcsúszott és másodvetések hibridjei

A másodvetésben történő kukorica termesztés a másik érdeme ennek a csoportnak. A szuperkoraiak a korán lekerülő borsó és árpa után június közepén vetve még szemesként betakaríthatóak. Ebben a vetésidőben a korai FAO 200-asok már csak silózásra vethetők. A július első napjaiban vetett FAO 100-as és FAO 200-as hibridek már csak silóként hasznosíthatók. A másodvetésnél azonban minden esetben fel kell hívni a figyelmet, hogy csak olyan területekre ajánlható biztonsággal, ahol a június végi és július eleji száraz körülmények között kelesztő illetve a későbbiek során a fejlődést serkentő öntözéssel lehet segíteni az intenzív fejlődést.

Az alábbi táblázatban a Gabonakutató Nonprofit Kft. szuperkorai és igen korai hibridjeinek megcsúszott és másodvetésben mért eredményeit mutatjuk be. 2013-ban május 21.-én és június 17.-én vetettünk, míg 2014-ben június 12-én és július 2-án. Szuperkorai hibridjeink közül a hazánkban legkorábbi elismert hibrid a TK 175 és a nagyobb terméspotenciálú, de koraiságából nem vesztő GKT 211 szerepelt a kísérletben. Korai hibridjeink közül a már jól ismert Sarolta mellett az igen korai virágzási idejével valamint átlagon felüli stressztűrésével kiemelkedő GKT 270 és a magas genetikai termőképességű GKT 288 szerepelt a megcsúszott és másod vetésben.

A virágzás megcsúszott vetés esetén június végére esett, míg másod vetés esetén augusztus elejétől a hónap második feléig tartott az éréscsoporttól függően. A május végi és június közepi vetéseket még szemesként takarítottuk be - 2013-ban október közepén, 2014-ben október végén - míg a június eleji vetést silóztuk. 

kukorica-megcsuszott-es-masodvetesek-hibridjei.jpg