Miért éppen szegedit?

Termelői vélemény a Hajdúságból

Hírlevelünk új rovatában olyan termelőket szólaltatunk meg, akik szegedi vetőmagjainkat használva megosztják véleményüket, tapasztalatukat termékeinkről.

Jelen hírlevelünkben a megközelítően ötezer hektár szántóterületet művelő Tedej Zrt. növénytermesztési igazgatóját, Rozgonyi Zoltánt a várva várt tavasz beköszöntével kértük meg, hogy avasson be bennünket az ilyenkor felmerülő „Mit és miért vessek” kérdésre adott válaszuk hátterébe.

 

Már a gazdaságuk szerkezetének tényszerű bemutatása is jórészt magában hordozza a célszerűség diktálta alapfilozófiát. Ugyanis a társaság elsősorban állattenyésztési profilú, jelentős szarvasmarha és sertés állomány etetéséről kell gondoskodniuk. Így önként adódik, hogy a gazdaságos működés érdekében a növénytermesztés legfontosabb feladata, hogy nagy mennyiségben és jó minőségben termesszen takarmánynövényeket.

Az itt látható vetésszerkezeti diagram ennek szemléletes bizonyítéka.

hirlevel-3-tedej-1.jpg

1. ábra. A Tedej Cégcsoport vetésszerkezete

 

Az adottságokról annyit érdemes még tudni, hogy a szántóterületükből több mint ezer hektár öntözésre berendezett. A Keleti-főcsatornán érkező Tisza vizét egy összetett csatornarendszer juttatja el a szántóföldön lévő, zömében lineár típusú öntözőberendezésekhez.

A tavaszi vetések apropóján Rozgonyi Zoltánnak feltett kérdésünk: Milyen növényfajokat és fajtákat termesztenek a szegedi Gabonakutató kínálatából, és miért pont azokat?

„Másodvetésben a GKT 211 kukorica hibridet, szójából tavaly a Hilario és Bahia fajtákat, korábban a Pannónia kincsét. Vetésszerkezetünkben egyre meghatározóbb növény a lucerna. Óriási lehetőséget látunk benne, a hazai fehérjegondok megoldásában. Az öntözött területeinken szenázsnak való lucernát és kalászosokat, másodvetésben silókukoricát termesztünk. Az utóbbi 2-3 évben a FAO 220-as GKT 211 szegedi kukorica hibridre esett a választásunk, s az idén sem változtatunk ezen. Ez az adott év vetésszerkezetének függvényében 200-350 hektárnyi területet jelent. A termés minőségével és a zöldtömeg hozamával is elégedettek vagyunk, húsmarháinknak remekül megfelel.

hirlevel-3-tedej-2.jpgÖrömünkre szolgál, hogy a Gabonakutató kínálatában megjelentek a számunkra jól hasznosítható szuperkorai és igen korai hibridek. Korábban más cégek hosszabb tenyészidejű hibridjeit használtuk, de a korai őszi fagyok miatt a termesztés kevésbé volt sikeres.

Idén más fajtatulajdonosok mellett a Gabonakutató kukorica fajtasorát is elvetjük. Mi ezt szívesen tesszük, segít bennünket a tájékozódásban, de a vetőmagos cégeknek is hasznos információkkal szolgál. Itt, három megye határán, sikeres bemutató is szervezhető rá.

 2. ábra. A GKT 211 kukorica hibrid tedeji eredményei

Bár a szójatermesztés öntözött területen nagyobb eredménnyel kecsegtetne, öntözési kapacitásunk nem teszi lehetővé, hogy ezt a növényt is öntözzük. A viszonylag alacsony éves csapadékátlag miatt nálunk a szója csak kis százalékban és csak azért szerepel a vetésszerkezetben, hogy az AKG-s majd zöldítéses kötelezettségeinknek eleget tehessünk.  Úgy is mondhatnánk, nem szójaövezet a miénk, a termést tekintve sikeres és kevésbé sikeres évek váltják egymást.

Amúgy a szójaszalmát is felhasználjuk, alomként és takarmányként. Az sem utolsó szempont, hogy a szója jó elővetemény, hektáronként 30-40 kg N hatóanyagot megköt. A saját és felvásárolt termést extrúder üzemünkben helyben dolgozzuk fel fel takarmánnyá.

A Magyarországon deklarált GMO mentességet komolyan vesszük, magyar fajtákkal biztonságosabbnak érezzük ennek garanciáját. Kizárólag csak a Gabonakutató fajtáit (tavaly Bahia és Hilario) vetjük, amióta a területi képviselőjük révén közelebbről megismertük a szegedi szójanemesítési programot, a fajtákat és azok nálunk is bevált termesztési metodikáját.”

 

A Gazdaság

A Tedej Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. és a cégcsoportját alkotó vállalatok döntő mértékben mezőgazdasági termelő tevékenységet folytató gazdasági társaságok, kisseb részben a főtevénység kiszolgálására létrejött társaságok. A társaság 1993-ban alakult, a jogelőd Hajdúnánás Állami Gazdaság átalakulásával és a tevékenységek továbbvitelével.

A TEDEJ Zrt. elsősorban állattenyésztési profilú. A társaság 2.000 db tejhasznú tehénállománnyal és annak szaporulataival, 1.000 db húshasznú tehénállománnyal és annak szaporulataival, 1.450 kocával és szaporulataival rendelkezik.

Jelentős a növénytermesztési tevékenység is, ennek legfontosabb feladata, hogy a nagy létszámú szarvasmarha és sertésállomány részére jó minőségű takarmánynövényeket termeljen. A növénytermesztés területe a bérelhető földek függvényében alakul, az utóbbi években növekedett, jelenleg mintegy 6.800 ha területen gazdálkodik, melyek közül a legjelentősebb a szántó és legelő.

A TEDEJ cégcsoport a termelési szerkezet kialakításánál a tevékenységek egymásra épülésére alapoz, az egyes tevékenységek végtermékei más tevékenységek alapanyagául szolgálnak. A termékszerkezet kialakításánál fő szempont a cégcsoport kiszolgáltatottságának csökkentése.

A TEDEJ Zrt. és tagvállalatainak árbevétele éves szinten 4,5 milliárd forint, az adózás előtti eredménye meghaladja az 170 millió forintot. A TEDEJ Cégcsoport mérleg főösszege közel 13,4 milliárd forint.

(Forrás: A cég internetes honlapja)