Hozzávalók (4 főre):
- 150 g csiperkegomba
- 450g vegyes zöldség (lehet mirelit is)
- 1 fej vöröshagyma
- 250 g FE-Mini spagetti vagy csőtészta
Gluténmentes besamel mártás
- 1 evőkanál (10-15 g) Fe-mini kenyérpor
- 1 evőkanál (10-15 g) rizsliszt
- 3-5 evőkanál zsiradék3-5 dl tej
- ízlés szerint só és őrölt bors
- gluténmentes tejföl
- 150-200 g reszelt sajt vegyesen
Elkészítés módja:
A gombát megtisztítjuk, és vékony cikkekre vágjuk. A hagymát egy kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd beletesszük a zöldségeket és pároljuk. A ragut ízlés szerint fűszerezzük sóval és őrölt borssal.
A tésztát enyhén sós vízben csak félig főzzük meg!
Zsiradékkal kikent sütőtálba a tésztát és a zöldséfes ragut rétegezzük, majd minden réteg közé sajtot szórunk rá. A tetejére ráöntjük a besamel mártást és vastagon meghintjük reszelt sajttal.
Az egészet forró sütőbe tesszük és körülbelül 10-15 perc alatt megsütjük.
Gluténmentes besamel mártás:
Rozsdamentes edényben felolvasztjuk a zsiradékot, majd hozzáadjuk a FE-MINI kenyérport és a rizsliszt keverékét. Ezt felhabzásig hevítjük, közben állandóan keverjük. Hozzáadjuk a tejet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és kevergetve rövid ideig tovább forraljuk. A mártásnak teljesen simának, egyneműnek kell lennie.
A besamelmártásból más mártások készíthetők, ezen kívül használhatjuk ropogósok, hideg krémek tészták és más ételek alapanyagaként. A besamelmártás sűrűségét és további ízesítését (a liszt és a tej, fűszerek, adalékok, arányának változtatásával) a felhasználás célja szerint döntjük el.