Repce ajánlat a Gabonakutatótól

Vessek, vagy ne vessek? - az időjárás ez évi alakulása segíthet a döntésben

Az elmúlt hetek időjárása komoly gondot okoz azoknak az elsősorban dunántúli gazdáknak, akiknek még nem sikerült a kalászosokat betakarítani. A tavaszi vetésekre, ha a csapadék nem nagy viharral érkezik, viszont jótékony hatással van. A repce vetésre készülőkben is jóval kevesebb a kétely, mint az elmúlt évek hasonló időszakában.

 

repce-hirlevel-7-1.jpgA repce betakarítás majdnem teljesen befejeződött, az eredmények nagyon jónak mondhatók. Az országos termésátlag közelíti a 3,2 tonnát hektáronként. Néhány megyében egészen kiváló eredmények születtek. Tolna 3,9 t/ha, Fejér 3,8 t/ha, Vas 3,7 t/ha terméssel zárta a betakarítást. A repce ára is kedvező, hasonlóan más olajos növényekéhez. Az előjelek tehát bíztatóak, és talán a nyitó kérdésre adott válasz is az lesz. Amennyiben a döntés megszületet, cselekedni kell, az elővetemény betakarítása után a legfontosabb, hogy megőrizzük a talaj nedvességét. Erre talajtípustól függően különböző megoldásokat választhatunk, de a legfontosabb, hogy forgatás nélkül, minél kevésbé bolygatva a talajt műveljük azt. Amennyiben sikerül a talaj vízkészletének jelentős részét megőrizni, és biztosítani a felső réteg megfelelő állapotát, a legkritikusabb pontot, a kelést, mint problémát már áthidaltuk.

A következő fontos döntés a hibridválasztás, hiszen a kínálat hatalmas, és bőven találni már olyan anyagokat, amelyekkel a korszerű repce technológia alkalmazásával sikeres lehet a termelés.

A Gabonakutató két, az elmúlt évben elismert hibridrepcével jelentkezik. A GK Csenge és a GK Réka, megfelelő választ ad a változó környezet adta kihívásokra. Mindkét hibrid gyors kezdeti fejlődésű, és mint minden GK repcére, ezekre is jellemző a kiváló alkalmazkodóképesség és a nagyfokú télállóság. Termőképességük intenzív technológia mellett nagyüzemben is meghaladja az 5 tonnát hektáronként, amit az idei évben is bizonyítottak. Olajtartalmuk 46-48 %. Glükozinolát tartalmuk mindössze 12-18 mikromol/g.

gk-csenge-2016.jpg

A GK Csenge középérésű hibrid, az átlagtól alacsonyabb, kiváló kompenzáló képességű, elsősorban intenzív technológia mellett ajánlott. nagyüzemi táblákon 2016-ban termése 4,5-5 t/ha volt. A GK Réka középérésű hibrid, termésstabilitása kiváló, a fontosabb repcebetegségekkel szemben - mint a fóma és a szklerotínia - jó ellenállóságot mutat. Akár közepes termőhelyen és technológiával is sikeresen termeszthető.

gk-reka-2016.jpg

A hibridjeink kiváló ár-érték arányúak, a GK Csenge 73 000 Ft/zsák, míg a GK Réka 66 000 Ft/zsák áron került meghirdetésre. A vásárlás feltételeiről illetve a kedvezményekről bővebb tájékoztatást forgalmazó partnereink és a területi képviselő kollégák adnak.

repce-hirlevel-7-2.JPG