Rólunk írták

2016.04.13. SIKERNÖVÉNNYÉ VÁLHAT A SZÓJA

Hazánkban a 2014. évi termőterülethez képest 2015-ben jelentősen nőtt a szója vetésterülete, meghaladva a 75 ezer hektárt.
Megjelent a Magyar Mezőgazdaság szaklapban

Ezzel a vetésterület tekintetében a negyedik helyre léptünk elő az EU-ban, a termésmennyiségben viszont, megelőzve Romániát, már a dobogóra kerültünk.
   A szójatermelő gazdaságok száma majdnem a háromszorosára nőtt, de ezzel párhuzamosan sok olyan gazdálkodó is belefogott a szója termelésébe, akik nem voltak felkészülve erre. A megnövekedett területről mindössze 142 ezer tonna termést takarítottak be, és ez az alacsony hozam nem írható kizárólag a szélsőségesen meleg időjárás rovására.
   A szója vetésterülete 100 ezer hektárra növelhető biztonsággal, de ehhez a terület gondos kiválasztása és megfontolt fajtaválasztás szükséges, és mindenekelőtt a kritikus agrotechnikai elemek betartása. Bizonyos régiókban nem nélkülözhető az öntözés sem. Már kisebb vízadagokkal is jelentős sikereket érhetünk el, hiszen ha biztosítjuk a megfelelően párás mikroklímát, ezáltal 1-1,5 tonnával is emelhető a termésátlag.
   A termelők nem bízhatnak abban, hogy a hektáronkénti 52-65 ezer forintos plusz támogatás önmagában eredményessé teszi a termelést. Néhány olyan elemet szeretnék kiemelni, amelyekre 2015-ben sok gazdálkodó nem figyelt eléggé.

A cikk teljes terjedelmében, PDF formátumban >>>