Rólunk írták

Sikeres repcetermesztés- növekvő területeken

 

 

A friss állapotjelentések szerint, de az országot járva is szemmel látható a repce megnövekedett vetésterülete. Ilyenkor a virágzás idején ez különösen szembetűnő.

A repce jelentős területi növekedésen ment keresztül hazánkban is, a 2000-es évek elejének 100 ezer hektáros nagyságrendjéről ma már közel 300 ezer hektár a vetésterülete. Az utóbbi négy évben a növekedés még szembetűnőbb (1. táblázat).  Köszönhető ez annak is, hogy az olajos növények ára évek óta kisebb ingadozásokat mutatott. A biztos értékesítési lehetőség és a korai árbevétel mellett jól beleilleszthető a hazai gabonatúlsúlyos vetésforgóba, hiszen kiváló elővetemény is. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a három legnagyobb területen termesztett olajos növény - a napraforgó, a repce és a szója - összesített vetésterülete már eléri az 1 millió hektárt. Ez még éppen az a szint, ami jól kezelhető, de nagyobb odafigyelést igényel a gazdálkodók részéről. A repcetermelőknek a zöldítés bevezetésével új kihívásokkal is meg kell küzdeniük, hiszen több keverék tartalmaz keresztesvirágú komponenst is. Így ahol a szomszédos területeken zöldítenek, a növényvédelem még nagyobb odafigyelést igényel.

Az őszi vetésű növények nagyon jó állapotban kerültek ki a télből, a repce alig több, mint 3000 hektáron pusztult ki. A nyugati, észak-nyugati megyékben a legjobb a helyzet. Az ország keleti és déli részén, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyékben jelentősebb a gyenge repcék aránya, ami egyértelműen a belvízzel borított területeknek köszönhető. Itt nem csak a kipusztulás okoz gondot, hanem elmaradtak, vagy megcsúsztak a fejtrágya kijuttatásával, valamint a növényvédelmi munkálatokkal. Ahol időben tudtak indulni, már a harmadik rovarölőszeres védekezésen is túl vannak. A képet még tovább árnyalja, hogy április közepén hirtelen jött a nagy meleg, ami gyorsan virágba borította az állományokat, valamivel csökkentve a bokrosodást. Mindezek mellet az állományok átlagos állapota jó, így mindenki joggal reménykedik a magas termésekben.

 

1. táblázat. Az őszi káposztarepce magyarországi vetésterülete és termésátlaga (Forrás: KSH)

Őszi káposztarepce

2013-2014

2014-2015

2015-2016

2016-2017

Vetésterület (ezer ha)

214

221

257

303

Termésátlag (t/ha)

3,3

2,7

3,6

3,1

 

2. táblázat. Az őszi káposztarepce állapotminősítése, 2018. április 5-i állapot. (Forrás: VSZT)

Régió

Vetésterület (ha)

A vetésterület minőségi megoszlása (%)

közepes

gyenge

Közép-Magyarország

12 235

69

21

9

Közép-Dunántúl

25 717

62

28

10

Nyugat-Dunántúl

65 405

61

28

11

Dél-Dunántúl

55 058

74

23

3

Észak-Magyarország

37 815

52

26

22

Észak-Alföld

35 877

69

18

13

Dél-Alföld

57 529

58

33

9

Magyarország összesen

289 636

67

25

8

 

 A sikeres és gazdaságos repcetermesztés ma már egyértelműen magas szintű technológiát és kiváló genetikai alapok használatát igényli. A hibridrepcék nagyfokú elterjedése a köztermesztésben jelentős, több mint 40%-os termésszint-emelkedést és a termésbiztonság növekedését hozta magával. A hibridek terjedése alapot adott és együtt járt a technológia fejlődésével. A repce továbbra is az egyik legnagyobb odafigyelést igénylő kultúránk, pár nap késlekedés, a védekezés megcsúszása komoly bevétel kiesést okozhat.

A Gabonakutató két hibridrepcéje, a GK Csenge és a GK Réka kiváló választás az intenzív technológiákhoz, valamint választ adnak a változó környezet adta kihívásokra is. Télállóságuk és alkalmazkodóképességük miatt a gyengébb területeken gazdálkodóknak is jó alternatívát jelentenek. Mindkét hibrid gyors kezdeti fejlődésű, és az esetleges tőszám csökkenést is jól kompenzálják. Termőképességük intenzív technológia mellett nagyüzemben is meghaladja az 5 tonnát hektáronként, olajtartalmuk 46-48 %. Erukasav mentesek, glükozinolát tartalmuk mindössze 12-18 mikromol/g.

A GK Csenge középérésű hibrid, az átlagtól alacsonyabb, kiváló kompenzáló képességű, elsősorban intenzív technológia mellett ajánlott.

A GK Réka középérésű hibrid, termésstabilitása kiváló, a fontosabb repcebetegségekkel szemben, mint a fóma és a szklerotínia, kevésbé fogékony. Akár közepes termőhelyen és technológiával is sikeresen termeszthető.

 

1. ábra. A GK Csenge és a GK Réka hibridrepcék terméseredményei üzemi kísérletekben (t/ha)

 repcecikk.png

               

Nemesítésünk versenyképességét jelzi, hogy egészen eltérő klimatikus, technológiai és földrajzi területeken is kiválóan szerepelnek hibridjeink. Az ukrajnai szállításaink évről-évre növekednek, az EU országai mellett egyre növekvő igény mutatkozik a Gabonakutató repcéire Iránban is.

 

Virágné Pintér GabriellaAz Agro Napló 2018/06. számában megjelent cikk PDF formátumban itt olvasható.

Az Agrofórum 2018/07. havi számában megjelent cikk teljes terjedelmében PDF formátumban itt olvasható.