Rozsbúza

A hét kérdése és a rá adott válasz a Magyar Mezőgazdaság 2016. június 8-i számában:
„A jövő biokenyerét tritikáléból sütik - jósolják a nemesítők. Igaz ez?"

DR. BÓNA LAJOS, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. igazgatója:

A május végén Szegeden rendezett Nemzetközi Tritikále Symposiumon teljes volt az egyetértés Kanadától Lengyelországig és Dél-Afrikától Magyarországig, hogy a jó és egészséges kenyér sütésének titka: keverj a minőségi búzaliszthez kisebb-nagyobb mennyiségben tritikálét, azaz rozsbúzát (lehetőleg félbarna vagy barna őrleményt)! A különbséget tudományosan is körbeírhatjuk, de egyszerűbb megkóstolni. Egyetlen falat, és a laikus fogyasztó is érzi, hogy ebben anyag van, nem egy kémiai adalékokkal fölpuffasztott valamit eszik. Biotermelésre egyébként a tritikále talán a legalkalmasabb gabonaféle, hisz rendkívül jó gyomelnyomó képessége van, a legtöbb fajta ellenáll a betegségeknek, így vegyszermentesen termelhető. Ráadásul egészségesebb is a lisztje, mint a búzáé. Kevesebb kell belőle, jobban laktat, kevésbé hizlal. Úgyhogy ma még takarmány, de holnap talán már kenyér...

1img-5718-2.JPG

Tritikále-világkonferencia Szegeden (Magyar Mezőgazdaság) itt olvasható