Tavaszindítás kalászosokkal

Hazánkban az évi másfél millió hektáros kalászos gabona vetésterületen túlnyomórészt őszi vetésű gabonákat termesztünk. Ennek fő oka, hogy az ősziek lényegesen többet teremnek a tavasziaknál. Előfordul azonban, hogy a betervezett őszi vetéseket – főleg időjárási okokból – még megkésve sem tudják jó minőségben elvégezni, így a vetésforgó rendszer megtartása érdekében tavaszi kalászosokkal vetik be a területet. Természetesen egyéb okai is vannak a tavaszi vetésnek, így pl. söripari célra még mindig inkább tavaszi kétsoros árpákat használnak, hiszen ezek szolgáltatják leginkább a jó minőségű alapanyagot.

 

TRITIKÁLE

A hazai termőterület döntő részén őszi vetésű fajtákat termelnek, s az őszi vetésekkel általában magasabb hozamot érhetünk el, mint a tavasziakkal. Számos alkalommal azonban szükség lehet a tavaszi vetésre, sőt az is előfordul, hogy késő ősszel, vagy a tél során - amint azt a talajviszonyok lehetővé teszik - kezdeményezzük a vetést. Ezért óriási érték az a fajta, amely közömbös a vetési időre, azaz lehet vetni a magját tavasszal, de ha az időjárás és a talaj állapota lehetővé teszi, akkor a tél folyamán, vagy ősszel is.

hirlevel-2-tririkale.jpgIlyen tritikále fajta a GK Idus, mely az első hazai nemesítésű tavaszi (fakultatív típusú) tritikále. Nevét onnan kapta, hogy jó, ha március idusáig földbe kerül a magja. Vetési normája: őszi vetésben 200-250 kg/ha, tavaszi vetésben 220-280 kg/ha a talaj állapotától függően. Minden talajtípuson sikerrel termelhető. A GK Idus robbanékony, gyors fejlődésű, rövid tenyészidejű fajta. A kifejlett növény levele, s kalásza is igen erősen viaszolt, a szár vége erősen szőrözött. Mindez hozzájárul jó alkalmazkodóképességéhez, a klimatikus hatások (hőstressz, stb.) és a betegségek elleni rezisztenciához. A gabonaszipolyok, amikor egyes évjáratokban szaporodnak, károsíthatják, ezért ellenük - amennyiben szükséges - védekezni kell. Korai érésű, általában az őszi vetésű búzák után pár nappal aratható.

hirlevel-2-tritikale-2.jpgNyersfehérje és rosttartalma meglehetősen magas, acélos kemény szemű fajta. Ez a tulajdonsága különlegessé teszi, hisz a magas, 80-90-es keménységi érték még a búzák között is ritkaságszámba megy. Ezerszemtömege 40-42 g, Hl-tömege 70-72 kg. Teljes mértékben alkalmas arra, hogy a humán élelmezésben is szerephez jusson. Lisztje ugyanúgy alkalmas kenyérsütésre, mint bármely őszi fajtáé, természetesen búzaliszttel megfelelő arányban keverve. Termesztése ökonomikus, nem igényel drága agrotechnikát, igazi energiatakarékos gabona. Messzemenően alkalmas biotermesztésre is. Szemtermése és a teljes növény is igen magas fehérjetartalmú. Ennek következtében, mint szálas- és zöldtakarmány is jelentős karrier előtt állhat hazánkban.

 

BÚZA

A GK Március rövid tenyészidejű, korai érésű, oltalommal védett, tavaszi vetésű búzafajta (Triticum aestivum L.), amely nem hasonlít a jelenleg termelt búza fajtákhoz (szálkás). Korai vetése javasolt, lehetőleg március hó folyamán kerüljön a földbe, de áprilisi vetésben is hozhat megfelelő termést. Gyors kezdeti fejlődésű, majd május végétől kellő csapadékellátottság esetében fejlődése tovább gyorsul. A kalászolást követően a növény közepes-magas termetű, s a hazánkban korábban termelt GK Tavasz tavaszi búza fajtával egy időben kalászol és érik.

hirlevel-2-marcius.jpgA fajta öntermékenyülő, tavaszi típusú kenyérbúza, mely a Kárpát medencében legfontosabb abiotikus (szárazság, fagy) és biotikus (gombafertőzések) stresszekkel szemben megfelelő ellenálló képességgel bír. Bőtermő, jó minőségű, magas fehérjetartalmú szemtermést és kiváló minőségű lisztet ad. Nagy és jó minőségű zöldtömeget produkál, így keverék-silókomponensként is alkalmazható. Igen jók a tapasztalatok vegyszermentes öko-termesztésben is.

A GK Március botanikai tulajdonságai stabilak és homogének. Vetőmag előállítása problémamentes.

 

ÁRPA

A GK Habzó tavaszi sörárpa  elismerése óta a tavaszi árpa posztregisztrációs kísérletek egyik legbővebben termő fajtája. Kiváló teljesítménye kiváló szárazságtűrésének köszönhető. Ezt többek közt az is bizonyítja, hogy míg a nedvesebb évjáratokban, illetve az úgynevezett humidabb, dunántúli kísérletekben a legnagyobb termést adó német fajtákkal egyenértékű, addig a szárazabb években, illetve az alföldi régióban kimagaslóan jobb náluk. Nemesítése során fontos szempont volt, hogy a késői vetésekkel indukált szárazság, illetve ariditás tűrésben legkiemelkedőbb törzsek kerüljenek további tesztelésre. Kórtanilag stabil, szárazságtűrése folytán az egész ország területén termeszthető. Kimagasló a szemtermés minősége, osztályozottsága a legjobbak közé tartozik. Elismerésekor a söripari standard fajtákat 14%-kal múlta felül a söripari termés (2,5-ös rostán áthulló szemek mennyisége/ha) tekintetében. Söripari tulajdonságai inkább átlagosnak mondhatóak, ezért jó alkalmazkodóképességére és kiváló szárazságtűrésére alapozva inkább takarmányárpának javasoljuk.

hirlevel-2-arpa-diagram.jpg

A Gabonakutató legújabb tavaszi kalászos fajtája, a GK Toma tavaszi sörárpa nagy reményekkel indul a gazdák kegyeinek meghódításáért. A Táplánszentkereszti sörárpa-nemesítés utolsó gyöngyszeme, egyben legjobb eredményekkel induló tagja nevében őrzi nemesítőjének, Dr. Tomcsányi Andrásnak az emlékét.

hirlevel-2-toma.jpg

GK Toma érett kalászai

A GK Toma tavaszi sörárpa (2014) a GK Habzónál nagyobb terméspotenciállal rendelkezik, szárazságtűrése kissé elmarad tőle. Minősítésére elsősorban azért törekedtünk, mert bár a GK Habzó söripari értéke vizsgálataink szerint megfelelő, a söripar nem emelte be preferált fajtái közé. Így abban bízunk, hogy az eltérő minőségi profilú GK Toma értékeit a söripar már méltányolni fogja. Mindemellett termőképessége kiemelkedő. Elismerésekor két évben 14,3 %-kal termett többet a kontroll fajták átlagánál. Termesztése a hagyományos tavaszi sörárpás területeken mindenhol biztonságos, bátran ajánlható.

hirlevel-2-toma-diagram.jpg

 

hirlevel-2-toma-tablazat.jpgZAB

A zab felhasználási területe igen széleskörű. Legnagyobbrészt állati takarmányozásra abrakként, tömegtakarmányként, így pl. pillangósokkal keverve zölden kaszált takarmánykeverékekben, vagy száraz szenázsként is használható, sőt legeltetni is lehet. Humán célú felhasználása – főleg a Föld szegényebb területein – régtől fogva ismert, s ez az utóbbi évtizedekben a „reformtáplálkozás” térhódításával egyre népszerűbbé vált a fejlett országokban is.

Komplex formában tartalmazza az egészséges táplálkozáshoz szükséges tápanyagokat, mikro- és makroelemeket, vitaminokat, rostokat. Igen fontosak egészségmegőrző élettani hatásai (pl. koleszterinszint-, vércukorszint-, és vérnyomás csökkentő, emésztést elősegítő), valamint a sportteljesítmény fokozásában betöltött szerepe is. Számos országban kedvelt söripari alapanyag.

A hazai vetésterület 45 – 60 ezer ha között ingadozik.

hirlevel-2-kalaszos-diagram.jpg 

Zabnemesítési programunk tervezése és végrehajtása során igyekszünk megfelelni a sokrétű piaci igényeknek. Ma már nem mindegy, hogy milyen fajtát tudunk ajánlani intenzív termesztésre vagy szálas takarmánykeverékként, esetleg zabpehely gyártására vagy éppen versenyló-abrakként. Az is természetes, hogy már nemcsak tavaszi, hanem őszi, sőt „járó” típusú fajták előállításában is dolgozunk.

hirlevel-2-zab.jpg

Kasztrált zab anyanövény - F3 zab bugautódsorok a kiszombori tenyészkertben, 2015. június

A GK Kormorán középérésű, Magyarországon az első fekete (barna) pelyvaszínű zabfajta. Gombabetegségekre és vöröslevél-vírusra nem fogékony, alkalmas vegyszermentes termesztésre is. Pelyvaszázaléka átlagosan 3-4 tömeg %-kal alacsonyabb, mint a köztermesztésben lévő hazai és külföldi fajtáké. Ez hántolásnál, a humán célú felhasználásnál igen előnyös, hiszen az értékes kihozatalt növeli.

Jóllehet a kedvező élettani hatást előidéző kémiai anyagokat nem (vagy csak részben) ismerjük, tényként kezelhetjük, hogy a fekete pelyvás zabok (’black oats’) között találhatók leginkább olyan genotípusok, fajták, amelyek etetésével szignifikánsan megnő a lovak izomteljesítménye. Valószínűnek látszik, hogy több táplálékkomponens szinergikus hatásairól van szó.

hirlevel-2-kormoran.jpg

GK Kormorán állománya és szemtermése

A GK Kormorán fajtának – számos külföldi tavaszi fajtával ellentétben – jó a hidegtűrése, ennélfogva igen korán – akár már februárban is – vethető, nem érzékeny a kora tavaszi fagyokra, a mínusz 5-6 fokos hidegre. Ma, amikor a globális felmelegedés korszakát éljük és egyre gyakoribbak a tavaszi, kora nyári aszályos időszakok, a tenyészidő meghosszabbítása komoly termesztésbiztonsági tényező lehet.

Intézményünk Lisztlaboratóriumában kísérletezünk zabból készülő termékek gyártásával is. Az elmúlt néhány év eredménye például, hogy a GK Kormorán fekete pelyvás zabunk teljes (pelyvás) őrleményéből – búzaliszt hozzáadása nélkül – tudunk olyan kiváló élvezeti értékű süteményt („fekete zab-torta”) készíteni, amely a zabon kívül csak ízesítő anyagokat tartalmaz.

 

A GK Pillangó tavaszi zab fajtánk 25 éve van köztermesztésben. Hogy ma is közkedvelt fajta az egész Kárpát-medencében, elsősorban kiváló alkalmazkodóképességének és termésstabilitásának köszönhető. Romániában honosításra került, szívesen visznek vetőmagjából Szlovákiába és Szerbiába is.

A GK Pillangó kitűnően bokrosodik, erős szárú fajta. Mély lefutású, erős gyökérzete révén a szárazságot jól tolerálja. Rövid tenyészidejű, a megkésett, áprilisi vetéssel is kiváló állomány biztosítható. Vörös levélvírusra és gombabetegségekre nem érzékeny.

A hazai zabfajták eme „doyenje” az egész ország területén biztonsággal vethető és – mint az őszi búzáknál a Jubilejnaja-50 – olcsón termeszthető, nem igényel intenzív, drága agrotechnikát.

hirlevel-2-pillango.jpg

Az évjáratoktól független, mindenkor kiegyenlített kekszipari minőségének köszönhetően fontos eredményként könyvelhetjük el, hogy a közkedvelt győri „Zab-falatok” keksz – amely 30-38 % zab-lisztet tartalmaz – jórészt a GK Pillangó zabfajtánkból készül.